Fördelarna med att använda eteriska oljor och doftljus i hemmet

Eteriska oljor och doftljus har blivit populära i många hem eftersom de båda erbjuder hälsofrämjande egenskaper. eteriska oljor kan användas för en mängd olika ändamål som avslappning, fokus, energi och stresslindring. När eteriska oljor används i samband med massage eller sprids i luften anses de också bidra till att förbättra andningsfunktionen, bekämpa infektioner, minska inflammation och lindra smärta. Samtidigt används doftljus ofta för att skapa en lugnande atmosfär i hemmet och kan också hjälpa till att maskera obehagliga lukter. Men vilka är de verkliga fördelarna med att använda dessa produkter? Låt oss ta en närmare titt.

Fördelarna med att använda eteriska oljor

Eteriska oljor har visat sig erbjuda ett stort antal hälsofördelar. Några av de mest välkända fördelarna är bland annat:

  • De flesta av de kända fördelarna är att de minskar stress och ångest: En studie från 2016 visade att när deltagarna diffuserade lavendelolja i sina rum i 15 minuter innan de gick till sängs sov de bättre och vaknade upp och kände sig mer uppfriskade än de som inte använde oljan.
  • Förbättrar andningsfunktionen: Pepparmyntsolja används ofta som ett naturläkemedel mot luftvägsproblem som förkylning, trängsel och allergier. En studie från 2010 visade att pepparmintolja var effektiv för att minska symtomen på övre luftvägsinfektioner.
  • Bekämpning av infektioner: Timjanolja har kraftfulla antibakteriella och svampdödande egenskaper som gör den effektiv för att bekämpa infektioner.
  • Minskar inflammation: Flera studier har visat att lavendelolja kan bidra till att minska inflammation. En studie från 2011 visade att lavendelolja kunde minska inflammation hos råttor med artrit medan en studie från 2015 visade att den var effektiv för att minska inflammation och smärta hos möss med karpaltunnelsyndrom.
  • Lättar smärta: Pepparmyntolja används ofta som ett naturligt medel för smärtlindring. En studie från 2014 visade att den var effektiv för att minska muskelsmärta efter träning medan en studie från 2016 visade att den kunde lindra spänningshuvudvärk.

Fördelarna med att använda doftljus

Doftljus används ofta för att skapa en trevlig atmosfär i hemmet. De kan dock också erbjuda vissa hälsofördelar, bland annat:

  • Maskera obehagliga lukter: Ljus kan användas för att maskera obehagliga lukter som rök från matlagning eller cigaretter, husdjurslukt eller mossiga lukter från gamla mattor eller möbler.
  • Lindra stress: Lavendeldoften har visat sig bidra till att lindra stress och främja avslappning. En studie från 2007 visade att när deltagarna luktade lavendelolja innan de gjorde ett matteprov förbättrades deras prestationer jämfört med dem som inte luktade på oljan.
  • Öka humöret: Citrusdofter som citron och apelsin har visat sig kunna höja humöret och öka känslan av lycka och välbefinnande. En studie från 2009 visade att deltagare som utsattes för citrusdofter kände sig gladare och mer energiska än de som inte utsattes för dessa dofter.

Slutsats

Eteriska oljor och doftljus erbjuder en mängd olika fördelar som kan förbättra din hälsa i kropp och själ. Från att minska stress och ångest till att bekämpa infektioner och lindra smärta kan dessa produkter vara en tillgång i alla hem. Om du letar efter sätt att förbättra din hälsa på ett naturligt sätt kan du överväga att ge eteriska oljor eller doftljus från Sthlm fragrance supplier!