Vad gör motorolja och varför är det så viktigt?

Motorolja är en viktig del av din bils motor. Den är direkt ansvarig för att hålla din motor smord och förhindra onödigt slitage. Utan motorolja skulle din bil snabbt överhettas och till slut skulle motorn falla. I den här bloggen kommer vi diskutera varför motorolja är viktigt för att din bil ska fungera ordentligt och hålla i många år till.

Skyddar motor från slitage

Motoroljan skyddar motorn från onödigt slitage genom att smörja rörliga delar inuti motorn. När motoroljan inte byts ut regelbundet eller när fel typ av olja används, kan oljefilmen brytas ner och motordelar skulle gnida mot varandra vilket leder till onödigt slitage. Det kan resultera i irreparabla skador på motorn.

Avleder värme

Motorn blir het när den arbetar och motoroljan spelar en stor roll när det gäller att avleda värme. Oljan absorberar värme från motordelar och avleder det. Om motorn blir för het kan den utveckla allvarlig skada.

Förbättrar bränsleeffektiviteten

Rätt motorolja för din bil minskar friktionen mellan rörliga delar och minskar därmed mängden energi som krävs för att driva din bil. Detta gör att bränsleeffektiviteten ökar.

Motoroljan gör så mycket mer än bara att hålla motorn smord. Genom att byta ut oljan regelbundet och använda rätt typ av olja kan du hjälpa till att förlänga livslängden och förbättra prestandan på din bil. Tänk på att kolla din bils handbok för att lära dig vilken typ av motorolja som passar bäst för din bil och hur ofta du behöver byta ut oljan. Om du är osäker kan du kolla in Oljedroppen.se och se vilken typ av olja som passar dig bäst. Så se till att ta hand om din bils motor genom att byta ut oljan regelbundet.