Ytterdörren genom historien

Det är en av de viktigaste delarna av varje hem. Den är ingången till vårt personliga utrymme och den är en barriär som håller element och oönskade besökare ute. Men hur länge har vi haft ytterdörrar i våra hem? Och hur har de utvecklats med tiden? Låt oss ta en snabb resa genom historien för att ta reda på det.

Ytterdörren i grottmänniskans tid

De första ytterdörrarna var förmodligen inget annat än skinn som draperades över öppningen till en grotta. Detta gav ett visst skydd mot väder och vind och höll vilda djur borta, men det var inte särskilt effektivt mot maroderande människostammar. Därför började de tidiga människorna bygga rudimentära hyddor och befästa hem av trä och sten. Dessa konstruktioner hade mer rejäla dörrar gjorda av djurhudar som spändes över en träram.

Ytterdörren i gamla tider

Vid tiden för de gamla egyptierna, grekerna och romarna hade ytterdörrarna utvecklats till robusta saker av trä eller metall. Dessa dörrar var ofta dekorerade med konst eller symboler som förmedlade budskap om husets invånare. En krans av lagerblad på en romersk dörr visade till exempel att husägaren var militärveteran. I det antika Grekland målades ytterdörrar vanligtvis klarröda som en symbol för lycka.

Ytterdörren på medeltiden

Under medeltiden blev ytterdörrarna ännu mer solida och säkra när husägarna försökte skydda sig mot marodörer och inkräktare. Dörrarna förstärktes ofta med metallband eller metallstudsar och utrustades med tunga bultar eller lås. I slott och fästningar installerades ibland portluckor – en typ av metallgaller – vid ingången för att ytterligare avskräcka inkräktare.

I dag finns ytterdörrar i alla former och storlekar, från enkla träpaneler till avancerade glas- och metallkonstruktioner. Men deras syfte är detsamma: att ge oss en säker och välkomnande ingång till våra hem. Nästa gång du går igenom din ytterdörr, ta en stund för att uppskatta den långa historia som ligger bakom dess utformning.